Nie mogę w tak trudnym momencie, jakim jest
ociekający tłuszczem, demoralizujący, groźny, uzbrojony w kuszące aromatyczną różą, polane lukrem i posypane obficie skórką pomarańczową, z wdzięczną obrączką wokół pulchnej talii pączki... o, bogowie! !! trzymajcie mnie!!!
Tłusty Czwartek, zostawić na pastwę pokus braci i siostry, walczące pod szyldem Dukana.
Dzielę się więc swoim eklektycznym przepisem, pozbieranym z kilku, przetestowanym w mikrofali (bo szybko! a przy pukającej do drzwi pokusie to ważne), na ersatz-pączka z marmoladą.
ParaPączek (wybaczcie, niebiosa!) wg diety Dukana
Składniki:
(na dwa małe pączki, pączusie, pączęta...)
(wiadomo, że wszystko niskotłuszczowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki twarogu mielonego
- 2 łyżki otrąb owsianych (lekko zmielonych)
- 1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej)
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska (niepełna) łyżka słodziku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny aromat i ew. ciut kakao dla koloru
- 1 łyżka marmolady pomarańczowej (dukanowej, przepis tutaj)
Dalej można zrobić na 2 sposoby:
- do 2 filiżanek wkładamy po 1/4 masy, wstawiamy do mikrofalówki na 1 minutę, wyjmujemy, wydrążamy środek, wkładamy łyżeczkę marmolady, zakrywamy resztą ciasta, starając się, aby zachować kształt kopuły. Ciasto jest dosyć zwięzłe, więc daje się tak ułożyć. Wkładamy do mikrofalówki na 3,5 minuty.
- do 2 filiżanek wkładamy po 1/4 masy, w środek wkładamy łyżeczkę marmolady, zakrywamy resztą ciasta, starając się, aby zachować kształt kopuły. Ciasto jest dosyć zwięzłe, więc daje się tak ułożyć. Wkładamy do mikrofalówki na standardową moc na 4,5 minuty.
Udajemy, że to pączek ;)
Dumni i bladzi udajemy się na wagę, gdzie z satysfakcją stwierdzamy, że warto było!